Ansøg nu
Verden bliver mere digital. Computere, servere, programmering: Alle disse ting fylder mere og mere i vores dagligdag, selvom vi ikke altid kan se det med det blotte øje. Derfor er der brug for specialister, som kan håndtere alt fra servervedligehold til softwareudvikling. På data- og kommunikationsuddannelsen får du både praktisk og teknisk viden, som forbereder dig til en fremtid i IT-branchen.
LINK
KOPIERET
Kvinde smiler i et IT-laboratorium under data og kommunikation-uddannelsen, data og kommunikation, IT-uddannelse, smilende studerende
Studerende sidder ved skærm i data og kommunikation-uddannelsens lokale, IT-uddannelse, data og kommunikation, studerende ved skærm, computerarbejde
Netværkskabler tilsluttet i servere i et IT-laboratorium, netværkskabler, servere, data og kommunikation, netværksinstallation

JOBS DERUDE

Data er i dag en af vores vigtigste valutaer. Derfor er behovet for beskyttelse af vores data større end nogensinde før. Dette behov gælder både i det store og det små. Som data- og kommunikationstekniker kan du arbejde i IT-virksomheder, hos internetudbydere eller i store organisationer, hvor du vedligeholder netværk og sikrer datasikkerhed. Du kan også udvikle software, optimere servere og sørge for, at IT-systemerne kører fejlfrit. Mulighederne er mange – du kan endda specialisere dig i cloud-løsninger, datacenterstyring eller support.

Har du en iværksætterdrøm? Med den rette viden inden for data og kommunikation kan du også starte egen virksomhed og tilbyde IT-løsninger til andre.

Kort sagt: Uddannelsen åbner mange døre – og giver dig de kompetencer, der skal til for at lykkes i en digital verden.

Person skriver på tastatur i data og kommunikation IT-lab, tastatur, computerarbejde, IT-lab, data og kommunikation, studerende

VIDERE­UDDANNELSE

Data- og kommunikationsuddannelsen giver adgang til mange videregående uddannelser på fuld tid.

Med denne uddannelse åbner du døren til et væld af muligheder, hvor du kan bygge videre på dine kompetencer og specialisere dig endnu mere. Er du klar til at tage det næste skridt i din uddannelsesrejse? Se, hvilke videregående uddannelser du kan tage med en data- og kommunikationsuddannelse i hånden.

Find dine muligheder i Adgangskortet.
Du kan også efteruddanne dig med korte, kompetencegivende AMU-kurser.
Underviser giver lektion i data og kommunikation-uddannelsen, underviser, data og kommunikation, IT-undervisning, klasseværelse
FAKTA
92 % i arbejde
Hele 92 % af nyuddannede er i job. Kilde: Uddannelsesstatistik.dk
32K startløn for nyuddannelse
Startlønnen for uddannede fra data- og kommunikation ligger på cirka 32.000 kroner før skat. Kilde: Uddannelsesstatistik.dk
93 % mænd
Der er mange mænd på uddannelsen, men som vores dygtige elev Pernille viser herunder, er der også seje kvinder, der tager uddannelsen. Kilde: Uddannelsesstatistik.dk
31 % 20-24 år
Næsten hver tredje, der starter på uddannelsen, er mellem 20 og 24 år. Kilde: Uddannelsesstatistik.dk
Mød Pernille
01 MIN
31 SEK
Opbygning

Grundforløb 1 (GF1)

20 uger

På grundforløb 1 vælger du mellem forskellige fagretninger. Læs mere om vores forskellige fagretninger her.

Grundforløb 2 (GF2)

20 uger

Grundforløb 2 foregår på skolen. Her lærer du de mest grundlæggende ting på uddannelsen, så du bliver klar til hovedforløbet.

Hovedforløb

Op til 5,5 år

På hovedforløbet veksler du mellem at gå i skole og at være i lære i en virksomhed. Størstedelen af uddannelsen foregår på din læreplads, hvor du får hands-on erfaring og anvender det, du har lært på skolen i virkelige situationer.

Fag på skolen

Forløbet består af tre fagmoduler: Netværk, operativsystemer og programmering. Derudover skal du gennemføre grundfagene dansk, engelsk og matematik. Dette sikrer, at du får en solid teoretisk og praktisk baggrund inden for IT.

Læreplads i en virksomhed

Du skal selv finde en læreplads og lave en skriftlig uddannelsesaftale med lærestedet. Men TEC står selvfølgelig klar til at vejlede og hjælpe med at finde et godt sted til dig. Fra grundforløb 2 skal du være aktivt søgende på www.lærepladsen.dk. Vi tilbyder vejledning og hjælp til at skrive ansøgninger og CV. Læs mere om læreplads her.

Specialer

På data- og kommunikationsuddannelsen har du mulighed for at specialisere dig indenfor forskellige områder.

IT-supporterspecialet

Varighed: 3 år (inkl. GF1)

Med en it-supporter uddannelse kan du hjælpe IT-brugerne i virksomheden ved at yde support og løse deres tekniske problemer. Du vil etablere, dokumentere og fejlsøge på mindre netværksløsninger samt udskifte, opsætte, fejlsøge og reparere pc'ere. Derudover vil du arbejde med IT-sikkerhed for at beskytte virksomhedens data og systemer. Dine opgaver vil variere, men du vil altid være en vigtig del af at sikre, at IT-miljøet fungerer optimalt.

Programmeringsspecialet

Varighed: 5 ½ år (inkl. GF1)

Specialet tager afsæt i at designe og udvikle computerapplikationer. Du vil arbejde med både programmering af hardware og udvikling af komplekse databaseløsninger. Derudover omfatter specialet avancerede produkter til særlige formål som lagerstyring, handel eller statistiske beregninger. Dette giver dig mulighed for at skabe skræddersyede løsninger, der opfylder specifikke behov i forskellige brancher.

Infrastrukturspecialet

Varighed: 5 ½ år (inkl. GF1)

Her er fokus på administration og installation af netværk, servere og klientsoftware. Den praktiske opbygning af netværk, udarbejdelse af skriftlig dokumentation og brugervejledninger er en stor del af uddannelsen, ligesom IT-sikkerhed er et vigtigt element. En stor del af den dokumentation, du vil skulle arbejde med i praksis, er på engelsk. Dette sikrer, at du bliver godt rustet til at håndtere IT-udfordringer i både nationale og internationale virksomheder.

Praktisk info

Her kan du finde den lokale undervisningsplan og ansøgningsfrister.

Lokal undervisningsplan

Hver erhvervsuddannelse har sin egen lokale undervisningsplan (LUP). Her beskriver vi læringsmål og indhold i undervisningen. Læs LUP for data- og kommunikationsuddannelsen her.

Ansøgningsfrister

Få en oversigt over ansøgningsfrister til optagelse her.

SÅDAN KOMMER DU I GANG
Rengøringstekniker pudser spejl i badeværelse, rengøringstekniker, spejl, pudsning, rengøringsteknikeruddannelsen, badeværelse, rengøringsarbejde, erhvervsskole.
Er du fyldt 25 år?
Hvis du er over 25 år, starter du på grundforløb 2. Du kan muligvis få merit for din tidligere erfaring. Derfor bliver du indkaldt til et møde, inden du starter på erhvervsuddannelsen.
Lærling arbejder sammen om el-cykelreparation, lærlinge, cykelreparation, el-cykel, samarbejde, cykelmekanikeruddannelsen, værksted, erhvervsskole.
Over 1 år efter grundskolen?
Hvis det er mere end 1 år siden, du gik ud af grundskolen, kan du starte på grundforløb 2 på den erhvervsuddannelse, du vælger.
Direkte fra grundskolen?
Hvis det er under 1 år siden, du gik ud af grundskolen, så læs her, hvordan du kommer i gang med din erhvervsuddannelse.
LÆREPLADS

Nyt uddannelseskapitel = ny titel!

Når du kommer i lære i en virksomhed, går du fra at være elev på en erhvervsuddannelse til at blive lærling.

Som lærling går du på et ’rigtigt’ arbejde sammen med andre folk, der har samme uddannelse som dig. Her får du masser af hands-on erfaring, fordi du hver dag omsætter teori til praksis. I løbet af din læretid får du mange forskellige arbejdsopgaver, som gør dig klar til at træde direkte ud på arbejdsmarkedet, når du står med dit svendebrev i hånden.

Du kan være i lære på forskellige måder: Nogen har læreplads i samme virksomhed hele vejen gennem uddannelsen. Andre er i lære i forskellige virksomheder undervejs. Og nogle er i lære på TECs skoleoplæringscenter.

Uanset hvad, så hjælper vi dig med at finde en læreplads, som matcher dine ambitioner, interesser og behov.

Studerende arbejder sammen på computere i IT-laboratorium, studerende, samarbejde, IT-laboratorium, data og kommunikation, computerarbejde

OPGAVER SOM LÆRLING

Som lærling i data- og kommunikationsfaget bliver du en ekspert i at løse IT-problemer og sikre, at systemerne kører fejlfrit.

Du arbejder med opsætning og vedligeholdelse af netværk og servere, hvor du sørger for, at alle dele af IT-systemet fungerer optimalt. Du fejlfinder og reparerer netværksforbindelser, sikrer datasikkerhed og optimerer systemerne for at skabe stabile og holdbare løsninger.

Du arbejder også med softwareinstallation, styrings- og sikkerhedssystemer, og du sørger for, at dataflowet fungerer gnidningsfrit. Desuden lærer du at bruge digitale værktøjer til at overvåge og optimere IT-processer, så alle systemer er klar til nutidens og fremtidens krav.

HVAD ER SKOLEOPLÆRING?

Kan du ikke finde en læreplads med det samme? Intet problem! Du kan tage dele af eller hele din læretid i vores skoleoplæringscenter. Her arbejder du på værksteder med moderne faciliteter og engagerede undervisere, der sikrer, at du får en uddannelse af høj kvalitet. Vi samarbejder tæt med lokale virksomheder, så du får masser af erhvervserfaring.

SPØRGSMÅL?

Spørgsmål til uddannelsen

Her kan du finde svar på de spørgsmål som mange stiller. Hvis ikke du finder svar, så kontakt os.

Du skal tage data- og kommunikationsuddannelsen, hvis du kunne tænke dig at arbejde med computere, servere og programmering. På uddannelsen har du mulighed for at blive en del af den teknologiske udvikling, som ræser derudaf, og som derfor hele tiden mangler dygtige folk. Her får du de nødvendige kompetencer til at navigere i en hurtigt voksende branche og bidrage til fremtidens IT-løsninger.

På data- og kommunikationsuddannelsen lærer du bl.a. at udvikle, opbygge og vedligeholde IT-systemer. Kompetencer som netop nu er højt efterspurgt af virksomheder, og som derfor gør dig til en yderst eftertragtet arbejdskraft, når uddannelsen er gennemført. Med denne uddannelse er du godt rustet til at tage del i den teknologiske fremtid og bidrage med værdifuld viden og færdigheder.

IT-supporter uddannelse er et af de specialer, du kan vælge på data- og kommunikationsuddannelsen. Det tager 2,5 år at gennemføre uddannelsen inklusiv grundforløb 2. Her lærer du at hjælpe brugere med deres IT-udstyr, fejlsøge og løse tekniske problemer, samt vedligeholde IT-systemer.

Hvis du drømmer om at blive datatekniker med speciale i programmering, er det ét af de specialer, du kan vælge på data- og kommunikationsuddannelsen. Med dette speciale tager uddannelsen 5 år, inklusiv grundforløb 2, at gennemføre. Efter endt uddannelse er du klar til at arbejde med at udvikle og programmere fx computerprogrammer, databasesystemer eller apps.

Datatekniker med speciale i infrastruktur er ét af de tre specialer, du kan vælge på data- og kommunikationsuddannelsen. Det tager 5 år, inklusiv grundforløb 2, at uddanne sig inden for dette speciale. Her arbejder du med at designe, installere og konfigurere serverløsninger samt avancerede LAN- og WAN-netværk.

På uddannelsen har du mulighed for at specialisere dig inden for flere forskellige områder.

  • IT-supporter
  • Programmering
  • Infrastruktur

På TEC udbyder vi It uddannelsen Data og kommunikation

Ja, data og kommunikation høre ind under it uddannelser.

Startlønnen som nyuddannet ligger på 32.000 kroner før skat.

En erhvervsuddannelse giver dig en praktisk tilgang til læring med en kombination af undervisning og praktikforløb på en læreplads. Du kan starte en erhvervsuddannelse efter at have afsluttet 9. eller 10. klasse. Når du er færdig, vil du være faglært og klar til at tage et praktisk job inden for dit felt. Alternativt kan du vælge at læse videre på en videregående uddannelse.

Læs mere om hvad en erhvervsuddannelse er her.

EUD står for erhvervsuddannelse. 

En EUD uddannelse, eller erhvervsuddannelse, er en ungdomsuddannelse, der kombinerer teoretisk undervisning med praktisk oplæring i en virksomhed. At EUD er en ungdomsuddannelse, betyder dog ikke at det kun er for unge mennesker. Gennemsnitsalderen på TECs EUD'er er eksempelvis 28 år.

Uddannelsen er designet til at give eleverne både teoretiske færdigheder og praktisk erfaring, hvilket gør dem i stand til at anvende det, de lærer i skolen, i virkelige arbejdssituationer.

Erhvervsuddannelser er perfekte for dig, der gerne vil hurtigt ud på arbejdsmarkedet og bruge dine hænder til at skabe noget konkret. Du får ikke kun teoretisk viden, men også praktisk erfaring, som gør dig klar til virkelige udfordringer.

En EUD uddannelse tager mellem 2 og 5 år. EUD uddannelsens længde afhænger af din alder, om du kommer direkte fra folkeskolen, og hvilket speciale du vælger.

Varighed og fleksibilitet

En erhvervsuddannelse er fleksibel og kan tilpasses din situation. For unge, der kommer direkte fra folkeskolen, kan det tage lidt længere tid at gennemføre uddannelsen, sammenlignet med voksne, der måske har tidligere erfaring eller uddannelse.

Specialevalg

Dit valg af speciale spiller også en stor rolle for, hvor lang tid uddannelsen tager. Nogle specialer kræver længere tid på skolebænken og flere praktikforløb, mens andre kan gennemføres hurtigere.

Adgangskravet for at blive optaget på en erhvervsuddannelse er, at du har gennemført folkeskolen. Det betyder, at du skal have afgangseksamen fra enten 9. eller 10. klasse og have opnået mindst 02 i dansk og matematik.

Kvalifikationer, du skal have

For at komme ind på en EUD uddannelse kræves det, at du har gennemført 9. eller 10. klasse. Men det er ikke nok bare at have gennemført – du skal også have mindst karakteren 02 i både dansk og matematik. Dette sikrer, at du har de grundlæggende færdigheder, der er nødvendige for at klare uddannelsens krav.

Hvorfor disse krav?

Disse krav er sat for at sikre, at alle elever har de nødvendige forudsætninger for at kunne følge med i undervisningen og få mest muligt ud af både den teoretiske og praktiske del af uddannelsen. Det er vigtigt at have en solid grundviden i dansk og matematik, da disse fag er fundamentale for mange af de udfordringer, du vil møde under din uddannelse.

Er du over 25 år, kan du tage en erhvervsuddannelse som voksen, også kaldet EUV. På TEC kan du vælge mellem flere forskellige erhvervsuddannelser, og det er de samme uddannelser, du har adgang til som voksen.

Erhvervsuddannelse for voksne (EUV)

Som voksen har du mulighed for at tage en erhvervsuddannelse med hensyn til dine tidligere erfaringer og uddannelser. Denne mulighed kaldes EUV, og den er designet til at tilpasse uddannelsen til din situation og give dig merit for det, du allerede har lært.

Fordele ved EUV

En af de største fordele ved EUV er, at du ofte kan få merit for tidligere erhvervserfaringer og uddannelser. Det betyder, at din erhvervsuddannelse som regel bliver kortere end for unge studerende. Dette gør det mere fleksibelt og hurtigere for dig at komme igennem uddannelsen og ud på arbejdsmarkedet.

Samme uddannelser, nye muligheder

Selvom du er voksen, har du adgang til de samme erhvervsuddannelser på TEC, som yngre studerende har. Det betyder, at du kan vælge den uddannelse, der passer bedst til dine interesser og karrieremål.

Når du har søgt ind på en erhvervsuddannelse, vil du hurtigst muligt få svar på, om du er optaget eller ej. Svaret får du via din e-Boks, men det præcise tidspunkt afhænger af, hvornår du har søgt opstart.

Hurtig tilbagemelding

Efter du har sendt din ansøgning til en erhvervsuddannelse, vil du hurtigt få besked om din optagelse. Vi ved, at ventetiden kan være nervepirrende, og derfor stræber vi efter at give dig en hurtig tilbagemelding, så du kan planlægge din fremtid.

Besked i din e-Boks

Du modtager svaret på din ansøgning i din e-Boks. Det er vigtigt at holde øje med din e-Boks, så du ikke går glip af vigtige informationer om din uddannelse. Tjek den regelmæssigt efter du har sendt din ansøgning.

Afhængigt af ansøgningstidspunkt

Det præcise tidspunkt for, hvornår du får svar, afhænger af, hvornår du har søgt om opstart. Hvis du har søgt opstart til sommer, vil du typisk få svar indenfor et par måneder. Har du søgt til vinterstart, kan du forvente svar lidt tidligere på efteråret.

Erhvervsuddannelser i Danmark dækker en bred vifte af fagområder, der spænder fra håndværk og teknologi til sundhed og service. Disse uddannelser kombinerer teoretisk undervisning med praktisk oplæring i virksomheder, hvilket giver de studerende de nødvendige færdigheder og viden til at arbejde inden for deres valgte fagområde. Der er uddannelser, der fokuserer på tekniske færdigheder, kreative evner, serviceorienterede roller, og mange flere. Ved at vælge en erhvervsuddannelse kan du finde en karrierevej, der matcher dine interesser og styrker.

Find en erhvervsuddannelse på TEC her.

Lønninger for erhvervsuddannede varierer afhængigt af branchen, specialisering og geografisk placering. Generelt set har uddannelser inden for tekniske og industrielle fag tendens til at have højere startlønninger på grund af den store efterspørgsel efter specialiseret arbejdskraft. Desuden kan lønnen stige med erfaring og yderligere kvalifikationer. Det er vigtigt at undersøge specifikke erhvervsområder og sammenligne løndata for at få et klart billede af, hvilke uddannelser der potentielt kan give den bedste økonomiske udbytte.

På de fleste af siderne for vores erhversuddannelser, har vi skrevet hvad en startløn typisk er for den enkelte uddannelse.

Der er et bredt udvalg af erhvervsuddannelser tilgængelige, der dækker mange forskellige interesseområder og karrieremuligheder. Disse uddannelser giver praktisk træning og teoretisk viden, som forbereder de studerende til direkte indtræden på arbejdsmarkedet. Uddannelserne er ofte struktureret med en kombination af skoleundervisning og praktikophold i virksomheder, hvilket sikrer en holistisk læringsoplevelse. Ved at udforske forskellige erhvervsuddannelsesmuligheder kan du finde en vej, der passer perfekt til dine personlige og professionelle mål.

Du kan gå på opdagelse blandt TECs erhversuddannelser her.

Vejledning

Har du spørgsmål? Så sidder vi klar til at hjælpe dig.

KONTAKT

Maja Bjarnesen

Vejleder

Besøg os

Overvejer du at begynde på en uddannelse på TEC? Med de mange muligheder kan det være svært at vælge. Derfor kommer mange på besøg for at se skolerne og mærke den særlige stemning. Og du er selvfølgelig velkommen. Se hvornår der er besøgsdage, åbent hus og andre arrangementer i kalenderen her.

Besøg os
Kvinde arbejder ved en computer med netværksudstyr i baggrunden, data og kommunikation, IT-uddannelse, netværksudstyr, kvinde ved computer Kvinde arbejder ved en computer med netværksudstyr i baggrunden, data og kommunikation, IT-uddannelse, netværksudstyr, kvinde ved computer
Lokation
TEC Ballerup

Skolen ligger 7 minutter i bus fra Ballerup station.
Bus 143 og 144 kører næsten til døren.

Find vej

SCAN QR KODEN FOR AT FÅ LINK TIL DENNE SIDE