Ansøg nu
Med en uddannelse i lufthavnsdrift bliver du den, der sikrer, at alt kører som smurt, når et fly lander eller letter. Kan du se dig selv i en rolle, hvor du løser mange forskellige opgaver og sørger for, at alt går glat? Så er en lufthavnsuddannelse måske lige noget for dig.
LINK
KOPIERET
Du lærer at håndtere de komplekse processer og samarbejde med forskellige aktører, så flytrafikken afvikles sikkert og effektivt. Klar til at tage ansvaret? Velkommen til en uddannelse, der får dig tættere på virkeligheden og en dynamisk karriere.
Lufthavnsuddannelsen er en bred uddannelse, hvor du vil komme til at beskæftige dig med mange forskellige opgaver. Undervejs vælger du dog et speciale, og du bestemmer derfor selv, om du vil fokusere på fx bagagehåndtering, brand og redning eller ground handling.
Uanset hvilket speciale du vælger, får du et stort ansvar for at sikre, at både fragt- og passagerfly kommer afsted til tiden. Du lærer om sikkerhed, miljø og internationale regler, og din uddannelse bliver skræddersyet til de specifikke behov og opgaver i din oplæringsvirksomhed. Ønsker du endnu større ansvar, kan du vælge at læse videre. Uddannelsen giver adgang til at tage en erhvervsakademiuddannelse bagefter. Nogle vælger også at blive ledere eller rådgivere inden for branchen. Er du klar til at tage springet og få en uddannelse, der virkelig gør en forskel?
FAKTA OM UDDANNELSEN
37K Startløn for nyuddannede
Startlønnen for lufthavnsuddannelsen er rigtig godt
97% Kommer i job
De er en realitet at næsten alle får et job når de er færdiguddannede. Kilde: Uddannelsesstatistik.dk
100% Finder en læreplads
Der er en realitet, at 100% af lufthavnsuddannelsen finder en lærepladsplads. Det betyder, at hver eneste elev får muligheden for at omsætte teori til praksis og få værdifuld erfaring i virkelige arbejdssituationer. Kilde: Uddannelsesstatistik.dk
39% Starter på uddannelsen når de er 20-24 år
Der er mange der starter på lufthavnsuddannelsen når de er i mellem 20-24 år. Man kan sagtens starte på uddannelsen, når man er yngre eller ældre. Kilde: Uddannelsesstatistik.dk

Mød Mike. 22 år.

Arbejdet som lufthavnsoperatør handler om sikkerhed. Mere end folk tror. Vi følger en lasteplan, så flyet bliver pakket korrekt i forhold til vægt og balance. Ellers risikerer det at styrte ned. På den måde har vi mange liv i hænderne. Mine forældre har altid arbejdet i lufthavnen. Min mor har repareret trykflasker til flyene. Og min far var lagermedarbejder for SAS. Så jeg er anden generation derude.
Jeg kan godt lide at arbejde hårdt. At der er gang i den. Bare knokle derudaf. Og så: Stilhed. Når flyene er landet, er jeg aktiv. Så skal de tømmes for bagage og fyldes med ny. Det er også os, der skubber dem ud til start. Det gør vi med en maskine, som tager fat om næsehjulet og skubber det ud på taxivejen. For fly kan ikke bakke. Når det så er fløjet igen, venter vi på det næste. I ventetiden snakker jeg med kollegerne. Så spiser vi. Og ser fjernsyn.
Kollegaskabet er bare godt derude. Vi joker med hinanden - på en kærlig måde. Lufthavnen er som en stor legeplads med store maskiner. Og gode legekammerater. Der er også gode penge i det. Men det er et job, der kræver fysisk styrke. Vi bliver også anbefalet at træne i fritiden. Og så er der skiftende arbejdstider. Fordelen er, at hvis man kan lide at stå sent op, så får du flest aftenvagter. Eller omvendt.
MULIGHEDER EFTER UDDANNELSEN

Som lufthavnsmedarbejder kan du få job i forskellige lufthavne, hvor du udfører opgaver som vedligehold af flypladsen, håndtering af gods og bagage, lastning og losning af fly, rengøring af fly og påfyldning af brændstof.

Arbejdssteder: Du kan finde job i både store og små lufthavne, hos flyselskaber eller i specialiserede servicevirksomheder.

Stillingsbetegnelser: Fra lufthavnsmedarbejder til lastkoordinator – dine færdigheder er efterspurgte mange steder.

VIDEREUDDANNELSE

Når du har afsluttet din erhvervsuddannelse, åbner der sig mange muligheder for videreuddannelse. Her er nogle af de veje, du kan gå:

Lufthavnsuddannelsen giver adgang til flere videregående uddannelser på fuld tid. Udforsk dine muligheder ved hjælp af UG-værktøjet Adgangskortet her. Husk at vælge dit speciale og evt. eux i værktøjet. Læs mere om mulighederne for videregående uddannelse efter erhvervsuddannelsen i den relevante artikel her.

For at skærpe dine færdigheder yderligere eller specialisere dig inden for dit felt, tilbydes der korte, kompetencegivende AMU-kurser. Disse kurser er ideelle for at holde din viden ajour og forstærke dine tekniske evner inden for transportarbejde i lufthavne. Se en liste over tilgængelige AMU-kurser her.

Når du har fået erhvervserfaring, kan du også overveje en akademiuddannelse. Disse videregående uddannelser kan tages på deltid, så de passer ind i en travl hverdag. Se de tilgængelige akademiuddannelser her.

Disse uddannelsesmuligheder giver dig fleksibiliteten til at forme din karriere, som du ønsker, og sikre at du forbliver konkurrencedygtig i et hurtigt udviklende arbejdsmarked.

Opbygning

Grundforløb 1 (GF1)

20 uger

Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du starte på Grundforløb 1 (GF1). Læs mere om vores forskellige fagretninger på GF1 her.

Grundforløb 2 (GF2)

20 uger

Grundforløb 2 varer 20 uger og foregår på skolen. På grundforløbet lærer du de mest grundlæggende ting, så du bliver klar til at komme i praktik og videre på hovedforløbet.

Hovedforløb

Op til 3,5 år

På hovedforløbet veksler du mellem at gå i skole og at være i lære i en virksomhed. Størstedelen af uddannelsen foregår på din læreplads, hvor du får hands-on erfaring og anvender det, du har lært på skolen i virkelige situationer. Her arbejder du med forskellige opgaver og projekter, der gør dig klar til at træde ind i dit fag. 

Fag

På uddannelsen lærer du bl.a. om kørsel på lufthavnens område, lufthavnssikkerhed og -logistik, flypladsvedligeholdelse, specialkøretøjer og af-isning, sundhed og ergonomi samt arbejdsmiljø. Derudover skal du have fag som dansk, engelsk og samfundsfag. Disse fag giver dig en solid teoretisk og praktisk baggrund, der er nødvendig for at arbejde effektivt i en lufthavn.

Læreplads

Der er stor efterspørgsel efter lærlinge inden for lufthavnsuddannelsen. Derfor har du ekstra gode muligheder for at finde en læreplads, og du er rigtig godt stillet, når du er færdig og skal finde job. Du skal selv finde en læreplads og indgå en skriftlig uddannelsesaftale med lærestedet, men vil selvfølgelig få hjælp og vejledning fra erhvervsskolen.
Arbejdsopgaver

På uddannelsen lærer du om de specifikke opgaver, der hører til dit valgte speciale.

Det kan være at sortere bagage og gods, transportere det til og fra flyene og laste det præcist og sikkert.

Det kan også være at slå græs, klargøre og vedligeholde start- og landingsbaner, eller at rengøre og tanke flyene.

Desuden lærer du at slukke brande og generelt håndtere sikkerhed i lufthavnen.

Som lufthavnsoperatør arbejder du i lufthavne og hos virksomheder, der samarbejder med flyselskaber. Med både hænderne, hovedet og den nyeste teknologi sikrer du, at alt kører som smurt.

Specialer

På lufthavnsuddannelsen har du mulighed for at specialisere dig inden for 10 forskellige hovedområder.
Transportarbejder i lufthavn

Varighed: 2 år (inkl. GF1)

Som transportarbejder beskæftiger du dig primært med at laste og losse fly. Du håndterer også en række forskellige køretøjer. Efter endt uddannelse kan du vælge at stoppe som transportarbejder eller fortsætte og blive lufthavnsoperatør.

Lufthavnsoperatør med speciale i aircraft servicing

Varighed: 3 ½ år (inkl. GF1)

Med et speciale i aircraft servicing står du for at servicere fly, så de er klar til take-off. Du lærer blandt andet at bugsere fly, foretage afgangstjek og af-ise fly.

 

Lufthavnsoperatør med speciale i airport service

Varighed: 3 ½ år (inkl. GF1)

Med et speciale i airport service arbejder du med vedligeholdelse af flypladsen og start- og landingsbanerne. Du lærer at betjene forskellige maskiner og sikre, at flypladsen er i topform.

Lufthavnsoperatør med speciale i bagage sorting

Varighed: 3 ½ år (inkl. GF1)

Med et speciale i bagage sorting arbejder du med sortering af bagage og gods. Du lærer om håndtering af farligt gods, sortering i bagageanlægget og teamkommunikation.

Lufthavnsoperatør med speciale i bagage loading

Varighed: 3 ½ år (inkl. GF1)

Med et speciale i bagage loading fokuserer du på lastning og losning. Du lærer procedurerne for at få bagage og gods ind og ud af flyene effektivt og sikkert.

Lufthavnsoperatør med speciale i brand og redning

Varighed: 3 ½ år (inkl. GF1)

Med et speciale i brand og redning bliver du uddannet til at håndtere brande og farlige situationer i lufthavne. Du lærer om brandslukning og manøvrering af specialkøretøjer.

Lufthavnsoperatør med speciale i cargo

Varighed: 3 ½ år (inkl. GF1)

Med et speciale i cargo arbejder du med godstransport i lufthavne. Du lærer om håndtering af farligt gods og hvordan det oplagres, behandles og forsendes korrekt.

Lufthavnsoperatør med speciale i cleaning

Varighed: 3 ½ år (inkl. GF1)

Med et speciale i cleaning arbejder du med rengøring i lufthavne. Udover rengøring lærer du om førstehjælp, sikkerhed og arbejdsmiljø.

Lufthavnsoperatør med speciale i fuel

Varighed: 3 ½ år (inkl. GF1)

Med et speciale i fuel får du omfattende viden om brændstof. Du lærer at påfylde brændstof, betjene tankningskøretøjer og håndtere olie- og kemikalieaffald sikkert.

Lufthavnsoperatør med speciale i ground handling

Varighed: 3 ½ år (inkl. GF1)

Med et speciale i ground handling får du en alsidig uddannelse. Du lærer at laste og losse bagage og gods, foretage afgangstjek, bugsere og af-ise fly samt håndtere farligt gods.

Lokal Undervisningsplan (LUP)

Læs den Lokale Undervisningsplan (LUP). LUP beskriver bl.a. struktur og tilrettelæggelse af uddannelserne, samt de pædagogiske og didaktiske principper der er gældende for undervisningen.
Find dig selv
på TEC
Er du fyldt 25 år?
Hvis du er over 25 år, starter du på erhvervsuddannelse for voksne (EUV). Uddannelsen er den samme, men som regel kortere, fordi du kan få merit for din tidligere erfaring.
Mere end 1 år efter folkeskolen?
Hvis du starter direkte på hovedforløbet er du skiftevis på skole og i praktik hos en virksomhed. Dit hovedforløb bliver tonet efter det speciale, du vælger, så du kommer til at arbejde inden for det område, der interesserer dig mest.
Direkte fra folkeskolen?
Hvis det er mindre end et år siden, du afsluttede folkeskolen, skal du starte på Grundforløb 1. På grundforløbet lærer du det basale, så du bliver klar til at komme i praktik og videre på hovedforløbet.
LÆREPLADS

Sådan fungerer lærepladsen

FORSKELLIGE TYPER LÆREPLADS


Der findes forskellige lærepladsmuligheder, når du tager en erhvervsuddannelse:

  • Læreplads i samme virksomhed gennem hele din uddannelse
  • Dele af din læretid i én virksomhed og andre dele i andre virksomheder
  • Skoleoplæring i oplæringscentret på TEC, hvor du arbejder på et værksted, ligesom hvis du havde læreplads i en virksomhed

Lige meget hvad, så hjælper vi dig med at finde lærepladser, hvor du kan bygge videre på det, du lærer på skolen.

Som lufthavnsoperatør tilbringer du en stor del af din tid som lærling i en virksomhed. Her får du hands-on erfaring og lærer at omsætte teori til praksis. Som lufthavnsarbejder bliver du ekspert i at laste og losse fly, bugsere fly, foretage afgangstjek, afise fly og fylde brændstof på. Du vedligeholder materialer og anlæg samt håndterer bagage, gods og farlige situationer i lufthavne.

Find en læreplads

Når du tager en erhvervsuddannelse, skal du finde en læreplads i en virksomhed.

Lærepladsen giver dig et smugkig ind i livet som lufthavnsarbejder. Det er din chance for at mærke pulsen og opleve, hvordan hverdagen udfolder sig, når du er færdiguddannet.

Du står selv for at finde en læreplads og skal indgå en skriftlig uddannelsesaftale med dit lærested. Men frygt ikke – TEC står klar til at hjælpe og vejlede dig på vejen.

Lærepladsen er præcis som en rigtig arbejdsplads! Du får din egen læremester, kollegaer­­ at sparre med, og ægte arbejdsopgaver, der forbereder dig til køleteknikerlivet.

Skoleoplæring

Skulle det mod forventning knibe med at finde en læreplads, tilbyder skolen et alternativ: Du kan komme i skoleoplæring. Dette foregår i et skoleoplæringscenter, hvor du fortsætter din uddannelse, indtil en læreplads bliver tilgængelig.

SPØRGSMÅL?

Spørgsmål til uddannelsen

Her kan du finde svar på de spørgsmål som mange stiller. Hvis ikke du finder svar, så kontakt os.
Hvilke jobs kan man få, når man har gennemført lufthavnsuddannelsen?

Når du har gennemført lufthavnsuddannelsen, kan du arbejde med forskellige opgaver afhængigt af dit valgte speciale. Du kan f.eks. arbejde med bagagehåndtering, brand og redning eller handling.

Hvilke fag har jeg på lufthavnsuddannelsen?

Fagene på uddannelsen varierer efter speciale, men alle studerende får undervisning i lufthavnssikkerhed, lufthavnslogistik, arbejdsmiljø, sundhed og ergonomi. Derudover undervises der i dansk, engelsk og samfundsfag.

Hvilke specialer kan man vælge på lufthavnsuddannelsen?

Der er 10 specialer at vælge mellem på lufthavnsuddannelsen, så du kan finde lige præcis den retning, der interesserer dig mest. Alle specialer forbereder dig på et spændende arbejde i både ind- og udland.

Hvilke lærepladsmuligheder er der på lufthavnsuddannelsen?

Som en del af lufthavnsuddannelsen skal du i lære, hvor du får praktisk erfaring med hverdagens opgaver og udfordringer. Der er gode lærepladsmuligheder, og skolen hjælper dig med at finde og ansøge om lærepladser.

Hvad laver en lufthavnsoperatør?

Efter at have gennemført et 3,5-årigt speciale på lufthavnsuddannelsen, kan du kalde dig lufthavnsoperatør. Denne titel dækker alle længere specialeforløb på uddannelsen.

Hvilke andre erhvervsuddannelser kan jeg tage på TEC?

Hos TEC kan du vælge mellem mange erhvervsuddannelser, der passer til dine interesser og fremtidsdrømme. Se alle vores erhvervsuddannelser her.

Hvad er en erhvervsuddannelse?

En erhvervsuddannelse giver dig en praktisk tilgang til læring med en kombination af undervisning og praktikforløb på en læreplads. Du kan starte en erhvervsuddannelse efter at have afsluttet 9. eller 10. klasse. Når du er færdig, vil du være faglært og klar til at tage et praktisk job inden for dit felt. Alternativt kan du vælge at læse videre på en videregående uddannelse.

Hvorfor vælge en erhvervsuddannelse?

Erhvervsuddannelser er perfekte for dig, der gerne vil hurtigt ud på arbejdsmarkedet og bruge dine hænder til at skabe noget konkret. Du får ikke kun teoretisk viden, men også praktisk erfaring, som gør dig klar til virkelige udfordringer.

Hvor lang tid tager en erhvervsuddannelse?

En erhvervsuddannelse tager mellem 2 og 5 år. Varigheden afhænger af din alder, om du kommer direkte fra folkeskolen, og hvilket speciale du vælger.

Varighed og fleksibilitet

En erhvervsuddannelse er fleksibel og kan tilpasses din situation. For unge, der kommer direkte fra folkeskolen, kan det tage lidt længere tid at gennemføre uddannelsen, sammenlignet med voksne, der måske har tidligere erfaring eller uddannelse.

Specialevalg

Dit valg af speciale spiller også en stor rolle for, hvor lang tid uddannelsen tager. Nogle specialer kræver længere tid på skolebænken og flere praktikforløb, mens andre kan gennemføres hurtigere.

Hvad er adgangskravene til en erhvervsuddannelse?

Adgangskravet for at blive optaget på en erhvervsuddannelse er, at du har gennemført folkeskolen. Det betyder, at du skal have afgangseksamen fra enten 9. eller 10. klasse og have opnået mindst 02 i dansk og matematik.

Kvalifikationer, du skal have

For at komme ind på en erhvervsuddannelse kræves det, at du har gennemført 9. eller 10. klasse. Men det er ikke nok bare at have gennemført – du skal også have mindst karakteren 02 i både dansk og matematik. Dette sikrer, at du har de grundlæggende færdigheder, der er nødvendige for at klare uddannelsens krav.

Hvorfor disse krav?

Disse krav er sat for at sikre, at alle elever har de nødvendige forudsætninger for at kunne følge med i undervisningen og få mest muligt ud af både den teoretiske og praktiske del af uddannelsen. Det er vigtigt at have en solid grundviden i dansk og matematik, da disse fag er fundamentale for mange af de udfordringer, du vil møde under din uddannelse.

Hvilke erhvervsuddannelser kan man tage som voksen?

Er du over 25 år, kan du tage en erhvervsuddannelse som voksen, også kaldet EUV. På TEC kan du vælge mellem flere forskellige erhvervsuddannelser, og det er de samme uddannelser, du har adgang til som voksen.

Erhvervsuddannelse for voksne (EUV)

Som voksen har du mulighed for at tage en erhvervsuddannelse med hensyn til dine tidligere erfaringer og uddannelser. Denne mulighed kaldes EUV, og den er designet til at tilpasse uddannelsen til din situation og give dig merit for det, du allerede har lært.

Fordele ved EUV

En af de største fordele ved EUV er, at du ofte kan få merit for tidligere erhvervserfaringer og uddannelser. Det betyder, at din erhvervsuddannelse som regel bliver kortere end for unge studerende. Dette gør det mere fleksibelt og hurtigere for dig at komme igennem uddannelsen og ud på arbejdsmarkedet.

Samme uddannelser, nye muligheder

Selvom du er voksen, har du adgang til de samme erhvervsuddannelser på TEC, som yngre studerende har. Det betyder, at du kan vælge den uddannelse, der passer bedst til dine interesser og karrieremål.

Hvornår får man svar på optagelse på en erhvervsuddannelse?

Når du har søgt ind på en erhvervsuddannelse, vil du hurtigst muligt få svar på, om du er optaget eller ej. Svaret får du via din e-Boks, men det præcise tidspunkt afhænger af, hvornår du har søgt opstart.

Hurtig tilbagemelding

Efter du har sendt din ansøgning til en erhvervsuddannelse, vil du hurtigt få besked om din optagelse. Vi ved, at ventetiden kan være nervepirrende, og derfor stræber vi efter at give dig en hurtig tilbagemelding, så du kan planlægge din fremtid.

Besked i din e-Boks

Du modtager svaret på din ansøgning i din e-Boks. Det er vigtigt at holde øje med din e-Boks, så du ikke går glip af vigtige informationer om din uddannelse. Tjek den regelmæssigt efter du har sendt din ansøgning.

Afhængigt af ansøgningstidspunkt

Det præcise tidspunkt for, hvornår du får svar, afhænger af, hvornår du har søgt om opstart. Hvis du har søgt opstart til sommer, vil du typisk få svar indenfor et par måneder. Har du søgt til vinterstart, kan du forvente svar lidt tidligere på efteråret.

VEJLEDNING

Har du spørgsmål? Så sidder vi klar til at hjælpe dig.
Vibeke
Lynnerup
Vejleder - Mekanik, Transport, Aviation
EMAIL
TELEFON +45 2545 3268
Placeholder billede
Helle
Hansen
Adm. Kursusadministrationen
EMAIL
TELEFON +45 2545 3412