EUX automatik­tekniker

Ansøg nu

Vil du arbejde med robotteknologi, automatiske maskiner og anlæg eller måske elevatorer? På EUX automatiktekniker bliver du både student og specialist i at bygge, programmere, vedligeholde og reparere automatiserede maskiner. Uddannelsen kombinerer teoretisk viden med praktiske færdigheder, hvilket gør dig i stand til at håndtere komplekse teknologiske systemer.

Antallet af robotter og automatiserede maskiner stiger konstant, og der er hårdt brug for folk med styr på automatisering og teknik. På EUX automatiktekniker lærer du alt om automatiske maskiner og robotter. Uddannelsen kombinerer gymnasiale fag med specialiseret viden, hvilket gør dig til en eftertragtet specialist i en branche med massiv efterspørgsel.
På EUX automatiktekniker får du fag som robotteknologi og hydraulik. Produktudvikling og innovation gennemsyrer dine fag og projekter. Du får også gymnasiale fag som fysik B, engelsk og matematik op til A-niveau samt teknik A. Denne kombination af fag sikrer, at du får både praktisk erfaring og en stærk teoretisk baggrund, hvilket gør dig godt rustet til en karriere inden for automatisering og teknik.
Du bliver undervist i data og programmering samt får kompetencer fra elektriker-, smede- og maskinfaget. Denne alsidige uddannelse gør det muligt for dig at føre dine idéer ud i livet og opfinde samt bygge nye maskinanlæg eller robotter. Du lærer at arbejde med både hardware og software, hvilket giver dig en stærk baggrund til at tackle forskellige tekniske udfordringer.
HVILKE MULIGHEDER HAR DU EFTER DU ER UDDANNET?

Automatik- og procesuddannelsen giver adgang til mange videregående uddannelser på fuld tid.

Find din videregående uddannelse ved at bruge UG-værktøjet Adgangskortet til at finde de videregående uddannelser, du kan søge ind på med din automatik- og procesuddannelse. Adgangskortet giver dig et overblik over dine muligheder og hjælper dig med at planlægge din videre karriere.

Find dine muligheder i Adgangskortet.

Du kan også efteruddanne dig med korte, kompetencegivende AMU-kurser.

Uddannel­sens opbygning

Grundforløb (GF1)

20 uger

Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du starte på grundforløb 1 på EUX. Her får du en bred introduktion til EUX-linjerne på TEC, så du kan blive klogere på, hvilken EUX-uddannelse du vil starte på efter Grundforløb 1.

Grundforløb 2 (GF2)

20 uger

Når du starter på Grundforløb 2, så er undervisningen målrettet mod den specifikke uddannelse, som passer til dit karrierevalg.

Grundforløb 2 foregår på skolen. På Gf2 fortsætter de gymnasiale fag samtidig med at du skal lære praksis og teori inden for den fagretning som du har valgt.

Du skal nu blive helt klar til at komme i praktik i en virksomhed. Din praktik starter efter afslutningen af Gf2.

Hovedforløb

min. 5 år

På hovedforløbet er du skiftevis i lære og på skole. Derfor er det nødvendigt at have en uddannelsesaftale med en virksomhed eller med vores skoleoplæringscenter, for at du kan begynde på hovedforløbet. På lærepladsen bliver du oplært (af din) i hvordan du løser arbejdsopgaver ude i ’den virkelige verden’. I skoleperioderne får du både teoretisk og praktisk undervisning.

Fag

På uddannelsen bliver du bl.a. undervist i hydraulik og pneumatik, robotteknologi, fejlfinding og elektronik. Du har også fag som iværksætteri og innovation, produktudvikling, matematik og engelsk.

Læreplads

Vælger du en EUX-uddannelse, har du rigtig gode muligheder for at finde en læreplads. EUX-elever er eftertragtede af virksomhederne. Oplæringen begynder, når du har gennemført grundforløbet på EUX. Herefter veksler du mellem skole og oplæring, så der bliver skabt en sammenhæng mellem de teorier og metoder, du lærer i skolen, og det du lærer ude i din virksomhed.
Arbejdsopgaver

Som automatiktekniker arbejder du med programmering og opsætning af automatiske systemer, hvor du udvikler og tilpasser software til styring af robotter og maskiner. Du udfører vedligeholdelse og reparation af tekniske systemer, samt fejlfinding for at sikre optimal drift. Installation og idriftsætning af nye maskiner og anlæg er også en del af dine opgaver, hvor du tester og justerer for at opnå perfekte resultater. Du arbejder med styrings- og reguleringssystemer, vision- og kommunikationssystemer, og sørger for, at alle mekaniske komponenter fungerer korrekt. Desuden anvender du IT-værktøjer til at supportere og optimere automatiserede processer.

Lokal Undervisningsplan (LUP)

Læs den Lokale Undervisningsplan (LUP). LUP beskriver bl.a. struktur og tilrettelæggelse af uddannelserne, samt de pædagogiske og didaktiske principper der er gældende for undervisningen.

Specialer

På EUX automatik og procesuddannelsen er der et speciale

Automatiktekniker

Varighed: 5 år (inkl. GF1)

Som automatiktekniker arbejder du med større, mere komplicerede og fuldautomatiske maskiner og anlæg. Du opstiller, programmerer og indkører automatiserede anlæg, elektromotorer og relæer, og det er også dig, der står for vedligeholdelse, reparation og forbedring.

LÆREPLADS

Sådan fungerer lærepladsen

Som automatiktekniker tilbringer du en stor del af din tid som lærling i en virksomhed. Her får du hands-on erfaring og lærer at omsætte teori til praksis. Du kommer til at arbejde med programmering og vedligeholdelse af automatiserede systemer, og du bliver en mester i at fejlfinde og reparere tekniske problemer. Du vil også installere og idriftsætte nye maskiner og anlæg, samt justere og optimere styrings- og reguleringssystemer. Med tiden vil du få en dybdegående forståelse af robotteknologi og blive ekspert i at integrere og vedligeholde avancerede automatiserede processer.

Find en læreplads

Når du starter på din EUX-uddannelse, lærer du at skrive cv og ansøgninger. Du bliver også koblet op på praktikservice.dk og lærepladsen.dk, så du bliver synlig for virksomhederne.

Oplæringsmuligheder

Der findes forskellige oplæringsmuligheder, når du tager en EUX-uddannelse:

  • Oplæring i samme virksomhed gennem hele din uddannelse
  • Dele af din oplæring i én virksomhed og andre dele i andre virksomheder
  • Oplæring i oplæringscentret på TEC, hvor du arbejder på et værksted, ligesom hvis du havde læreplads i en virksomhed

Lige meget hvad, så hjælper vi dig med at finde Lærepladser, hvor du kan sætte den teori i spil, som du lærer, imens du er på skolen.

Din garanti

Vi har uddannelsesgaranti på alle vores EUX-uddannelser, så du er garanteret at kunne gennemføre din uddannelse. Hvis du ikke finder en læreplads i en virksomhed, kan du tage din oplæring i oplæringscentret.

SPØRGSMÅL

Spørgsmål til uddannelsen

Her kan du finde svar på de spørgsmål som mange stiller. Hvis ikke du finder svar, så kontakt os.

EUX uddannelser er en ungdomsuddannelse, der kombinerer en erhvervsuddannelse med en studentereksamen. Dette betyder, at du får både praktiske færdigheder og teoretisk viden i én samlet uddannelse. På en EUX-uddannelse veksler du mellem undervisning på skolen og praktik i en virksomhed, hvilket giver dig både den nødvendige teori og praktiske erfaring.

EUX uddannelser er opbygget af grundforløb 1 og 2, efterfulgt af hovedforløbet, hvor du skiftevis er i praktik og på skole. Undervejs skal du bestå en række gymnasiale fag som dansk, engelsk, matematik og samfundsfag, og du afslutter med både en svendebrev og en studentereksamen. Dette giver dig stor fleksibilitet, da du både kan vælge at gå direkte ud i erhvervslivet eller læse videre på en videregående uddannelse.

EUX er en unik uddannelsesform, der kombinerer en erhvervsuddannelse med en gymnasial eksamen. Dette betyder, at du ikke behøver at vælge mellem praktisk erfaring og teoretisk viden - du får begge dele! EUX giver dig mulighed for at få en fuld gymnasial eksamen samtidig med, at du tager en erhvervsuddannelse.

EUX er en ungdomsuddannelse, hvor du både får studentereksamen og en erhvervsuddannelse. Du får det bedste fra begge uddannelser og kan selv vælge, om du vil i arbejde eller læse videre.

To uddannelser i én

Med en EUX-uddannelse får du både en studentereksamen og en erhvervsuddannelse. Det betyder, at du ikke behøver vælge mellem boglige og praktiske færdigheder – du får begge dele i én samlet pakke.

Fleksibilitet og fremtid

En EUX-uddannelse giver dig en fantastisk fleksibilitet. Når du er færdig, står alle døre åbne for dig. Du kan vælge at gå direkte ud i erhvervslivet og få et praktisk job inden for dit fag. Eller du kan vælge at læse videre på en videregående uddannelse og bygge videre på din viden.

En EUX-uddannelse tager typisk mellem 4 og 6 år at gennemføre, afhængigt af det valgte speciale og din forudgående uddannelse og erfaring. Uddannelsen består af et grundforløb på 1 år (bestående af grundforløb 1 og 2), efterfulgt af et hovedforløb, der veksler mellem skoleophold og praktikperioder i en virksomhed.

I løbet af uddannelsen får du både en studentereksamen og en erhvervsuddannelse, hvilket giver dig mulighed for at vælge mellem at gå direkte ud i erhvervslivet eller fortsætte på en videregående uddannelse. Denne kombination af praktiske og teoretiske fag sikrer, at du får en bred og dybdegående viden inden for dit fagområde.

Når du går på en EUX-uddannelse, bliver du undervist i det fagområde, du har valgt. Men du har samtidig en række gymnasiale fag på A-, B- og C-niveau. I løbet af din EUX-uddannelse får du følgende gymnasiale fag:

  • Dansk
  • Engelsk
  • Samfundsfag
  • Matematik
  • Fysik

Afhængigt af din uddannelse kan du også få fag som teknologi, informationsteknologi, teknikfag, kemi og/eller erhvervsinformation.

Kombineret læring

EUX-uddannelsen giver dig en unik kombination af praktiske og teoretiske fag. Du bliver undervist i det fagområde, du har valgt, og samtidig får du en række gymnasiale fag, der sikrer, at du har en bred og dybdegående viden.

Ja, som EUX-elev skal du også have en læreplads i en virksomhed, som du laver en uddannelsesaftale med. Startlønnen ligger typisk mellem 7.000 kr. og 9.500 kr. om måneden.

Læreplads og praktisk erfaring

En vigtig del af din EUX-uddannelse er at få praktisk erfaring gennem en læreplads. Du vil lave en uddannelsesaftale med en virksomhed, hvor du får mulighed for at anvende det, du har lært i skolen, i en virkelig arbejdssituation.

Startløn

Som EUX-elev kan du forvente en startløn, der typisk ligger mellem 7.000 kr. og 9.500 kr. om måneden. Denne løn afhænger af den specifikke uddannelse og virksomhed, du er tilknyttet, men det giver dig en god økonomisk start på din karriere.

Fordele ved en læreplads

  • Praktisk erfaring: Anvend din teoretiske viden i praksis og bliv bedre rustet til fremtidige job.
  • Økonomisk støtte: Modtag en månedlig løn, mens du er under uddannelse.
  • Netværk: Opbyg kontakter i branchen, som kan være værdifulde for din fremtidige karriere.

En EUX-uddannelse indeholder både gymnasiale fag som dansk, matematik og engelsk samt erhvervsfaglige moduler, der afhænger af den valgte erhvervsuddannelse. Det afhænger af hvilken EUX-linje du vælger.

EUX automatikteknikeruddannelsen er en kombination af en erhvervsuddannelse som automatiktekniker og en erhvervsfaglig studentereksamen. Ved at gennemføre denne uddannelse får du både en faglig uddannelse og en gymnasial eksamen, hvilket giver dig flere muligheder for videreuddannelse og karriere.

På EUX automatikteknikeruddannelsen lærer du at installere, programmere, vedligeholde og reparere automatiske anlæg og systemer. Du får også undervisning i gymnasiale fag som matematik, fysik og engelsk, der giver dig en bred teoretisk baggrund.

Uddannelsen tager cirka 5 år at gennemføre, afhængigt af din forudgående uddannelse og erfaring. Denne periode inkluderer både skoleophold og praktiske forløb i en læreplads, hvor du får hands-on erfaring.

Efter endt uddannelse som EUX automatiktekniker kan du arbejde i industrier, der anvender automatiske systemer, såsom produktion, energi og procesindustri. Du kan også vælge at videreuddanne dig til fx ingeniør eller tage andre tekniske videregående uddannelser.

Ja, for at blive optaget på EUX automatikteknikeruddannelsen skal du have bestået folkeskolens afgangseksamen eller tilsvarende. Derudover kan det være en fordel at have interesse for teknik, matematik og naturvidenskabelige fag.

Kontakt en vejleder

Har du spørgsmål? Så sidder vi klar til at hjælpe dig.
Tina Lyngby
Larsen
Vejleder
EMAIL
TELEFON +45 2545 3097
Maja
Bjarnesen
Vejleder
EMAIL
TELEFON +45 2545 3958

SCAN QR KODEN FOR AT FÅ LINK TIL DENNE SIDE