Hyldest med huer: TEC fejrer udlærte på ny måde
Den sidste dag inden vinterferien, fredag den 9. februar, var der svendeprøveafslutning på TEC i Hvidovre
Her fik 24 elever – otte personvognsmekanikere, otte lastvognsmekanikere og otte karosseriteknikere – overrakt uddannelsesdiplomer og blev fejret med taler, mad og knus fra stolte familiemedlemmer og faglærere.
Og som noget helt nyt fik eleverne også sat en hue på hovedet under ceremonien. En EUD-hue med lilla bånd, merkurstav og elevens navn broderet på.
”Det er et fantastisk initiativ. Jeg er stolt af at have taget uddannelsen og af at være mekaniker nu. Og med den her kan jeg gå rundt og føle mig lidt mere speciel,” siger Abdellah Chaami, 29 år og udlært personvognsmekaniker. Han er overbevist om, at han kommer til at bære huen i tiden efter svendeprøveafslutningen.
Også Kasper Low, 23 år og udlært personvognsmekaniker hylder tiltaget. Da han hørte om muligheden for at få en EUD-hue, takkede han fluks ja. Og han vidste med det samme, hvem der skulle sætte den på hans hoved på dagen.
”Min mor. Hun er en af de få i min familie, der har en uddannelse, og jeg har altid set op til hende. Hun er uddannet maler. Og nu har jeg også en uddannelse. Det betyder alt for mig,” siger Kasper Low.
Jesper Elverdal, 24 år og nyudklækket personvognsmekaniker, glæder sig til at spankulere ud i verden med huen på hovedet.
”Så håber jeg, at nogen spørger: Er du lige blevet færdig med gym? Og jeg så kan svare: Nej du. Som mekaniker,” smiler han.
Et synligt bevis
Idémanden bag hue-initiativet er Jesper Holm Gulstad, der er leder af mekanikuddannelserne på TEC i Hvidovre.
Det har længe naget ham, at han ikke oplever, at de udlærte blev fejret ”godt nok”, som han beskriver det.
”Mange holder ikke engang et svendegilde længere med familie, venner og virksomheder. Det er gledet ud i sandet, oplever jeg. Så der er reelt nærmest ingen fejring af de udlærte i dag,” siger Jesper Holm Gulstad.
Så da en nyudklækket håndværker for nyligt kom forbi på TEC i Hvidovre med en EUD-hue på hovedet, hvor han blev mødt med stor opmærksomhed fra en del elever, tænkte Jesper Holm Gulstad:
”Det er dét vi gør. Vores elever skal have en hue på hovedet. De skal have et bevis på deres uddannelse, som de kan bære synligt i modsætning til et uddannelsesdiplom og et svendebrev, der ryger hjem i skuffen,” fortæller Jesper Holm Gulstad.
Han vejrede hue-stemningen i tre klasser, hvor svendeprøveafslutningen var lige om hjørnet. Og der var fuld opbakning fra eleverne.
”De udlærte skal simpelthen fejres ordentligt. De har været i gang med en uddannelse i mange år. Og det er deres arbejdskraft, vi alle sammen har brug for. Så de fortjener at blive anerkendt og hyldet – af deres nærmeste og af samfundet omkring os,” siger Jesper Holm Gulstad.
Hue-initiativet er ikke en ny fast procedure på TEC, men et pilotprojekt, der undersøger, hvad der skal til for at få sendt eleverne stolt og stærkt videre ud i arbejdslivet.