Lastbil­simulatorer

En person sidder foran en avanceret køresimulator der viser vejen og omgivelserne som set fra førerhuset af en lastbil, Chaufførtræning,  Virtuel kørsel, Undervisning,  Træning,  chauffør-uddannelsen, chauffør, vejgods, transport uddannelsen, vejgodstransport, kvindelig chauffør, undervisning, Teknisk viden, Praktisk læring,

I en lille blå bygning i Hvidovre sidder otte Kørekort C-kursister bag rattet og manøvrerer hver deres lastbil. Én kursist træner energirigtig kørsel, mens en anden bakker rundt om et hjørne. En tredje forsøger at håndtere en dæk­sprængning, og en fjerde kursist holder tungen lige i munden, mens han fragter flydende gods på en snoet vej, som hele tiden forskyder lastbilens tyngdepunkt.  

Sådan foregår undervisningen i TECs nye lastbilsimulatorer. Underviseren går rundt blandt kursisterne og sparrer, hjælper og vejleder, mens de bliver udsat for hyperrealistiske simulerede scenarier. Det er den træning, som gør dem til dygtige, ansvarlige chauffører. 

Der er mange fordele ved simulatorerne både inden for grøn transportudvikling og som undervisningsredskab. De kan nemlig bruges til at nedbringe CO2-udledningen, og samtidig udgør de et unikt lærings- og formidlingsværktøj for kursister og undervisere.  

"Simulatorerne har forberedt mig virkelig grundigt til at sidde i førersædet. Som undervisningsmateriale er det vanvittigt godt," siger tidligere kursust i kørsel med vogntog, Phillip Christiansen.

Fra testcenter til klima-erhvervsskole

“Der er ingen tvivl om, at transportsektoren er en af de store klimasyndere. Som skole er det derfor vigtigt for os at investere i grøn teknologi og læringsværktøjer, såsom simulatorerne, så vores kursister får de allerbedste forudsætninger for at komme ud og køre så klimavenligt som muligt” 

Sådan lyder det fra Per Nørregaard, der er uddannelseschef for transport på TEC.  

I 2023 fik TEC en bevilling fra Nordea Fonden til at oprette et testudviklingscenter for en grønnere transportbranche; Center for Transportteknologi. 

Bevillingen gav startkapital til at investere i en række tiltag og teknologier inden for transport. Ud over lastbilsimulatorerne har TEC – i regi af det nye testcenter – købt en el-lastbil og er i gang med at udvikle Danmarks første elbilteknikeruddannelse. Og på den baggrund blev TEC i efteråret 2024 udnævnt af regeringen som klimaerhvervsskole inden for grøn transport.  

En kvindelig lastbilchauffør, lærling, chauffør-uddannelsen, chauffør, vejgods, transport uddannelsen, vejgodstransport, kvindelig chauffør, undervisning, Teknisk viden, Praktisk læring,

Effektiv og energirigtig kørsel

Men præcist hvordan kan simulatorerne bidrage til mere bæredygtighed i transportbranchen? Faktisk har de en klimagavnlig effekt på flere parametre: 

For det første er teknologien så avanceret, at en del af køreundervisningen kan afvikles i en simulator i stedet for ude på vejene. Det betyder, at undervisningen har et lavere CO2-aftryk.   

For det andet skaber undervisningen i simulatorerne en unik mulighed for at træne brændstofbesparende køreteknikker, som kursisterne kan tage med sig, når de kommer ud på vejene. “Simulatorerne giver os meget bedre tid til at uddanne kursisterne i at køre energirigtigt og økonomisk klogt og finde ud af tingene,” siger underviser Henrik Hollender.  

Kursisterne selv er også begejstrede for at have god tid og mulighed for at øve energirigtig kørsel. Phillip Christiansen, som er tidligere kursist i kørsel med vogntog, oplever, at simulatorerne giver en grundig indføring i grønnere kørsel: “Teknologien fortæller mig, hvornår omdrejningerne er på det rigtige punkt. Når jeg kører ned ad bakke, siger den til mig, hvornår jeg skal slippe speederen. Jeg kan også træne i ekstreme forhold og mærke, hvad der er godt, og hvad der er dårligt at gøre. Så når jeg kommer ud i virkeligheden, ved jeg, hvad jeg skal. På den måde synes jeg, simulatorerne er virkelig gode, fordi jeg kan bruge min køretime på vejene mere effektivt og energirigtigt.” 

Ja, mere effektivitet bag rattet ude på vejene er en stor fordel for læringen. Og netop som lærings- og formidlingsværktøj har simulatorerne vist sig at gøre en stor positiv forskel.

Som en støttepind

“Når du skal lære at cykle, får du forklaret, hvordan du skal gøre. Men det giver først mening, når du får en støttepind på, som nogen holder, mens du får føling med at køre. Lastbilsimulatorerne er vores støttepind. De giver os fornemmelsen af, hvordan det er at køre selv, før vi skal ud på vejene.” Sådan siger Stefan Sekulic, som er tidligere kursist i kørsel med vogntog.  

Det er hans medkursist, Sofus Lykke, enig i: “I simulatoren kan jeg øve mig, og hvis jeg kommer til at lave en fejl, sker der ikke nogen skade,” fremhæver han. Phillip Christiansen stemmer i: “Simulatorerne er et redskab, der mindsker mellemrummet mellem teori og praksis. Det fungerer suverænt godt”.  

Og netop i funktionen som brobygger mellem teorilokalet og køretimerne skaber simulatorerne grobund for mere tryg, grundig og effektiv læring. For mange kursister kan det ansvar, der følger med at manøvrere så stort og tungt et køretøj føles overvældende, siger underviser Henrik Hollender. Han uddyber: "Når kursisterne skal lære at køre i trafikken, så skal de både noget nyt, de ikke kan i forvejen, samtidig med at der er en masse faremomenter i form af bilister, fodgængere, osv. Med simulatorerne kan de starte med at komme ned i en slags sandkasse, hvor det værste, der kan ske, er, at de skal starte forfra.”  

“Støttepind”, “redskab”, “sandkasse” - kært barn har mange navne. “Det er så fedt, at vi kan få lov til at være foregangsskole i forhold til simulatorundervisning,” siger Henrik Hollender,Det er vildt, at vi kan give kursisterne så unik en læringsmulighed.” 

Ydmyghed og høje ambitioner

Med rollen som klimaerhvervsskole står TEC nu over for en stor, spændende og udfordrende opgave: at nytænke og udvikle den ellers klimabelastende transportsektor i en grønnere retning. I samarbejde med landets to andre klimaerhvervsskoler, Rybners og Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier, er TEC derfor allerede i gang med at række ud til andre erhvervsskoler, der udbyder transportuddannelser, for at samle mest mulig viden om bæredygtig transport.  

Uddannelseschef Per Nørregaard understreger, at der med udnævnelsen følger et stort ansvar og tårnhøje ambitioner fra TECs side: ”Det er jo en helt ny rolle, og det er jo ikke en rolle, andre skoler har haft før. Så det er ubetrådt land, vi bevæger os ud på. Vi har et kæmpestort ambitionsniveau, og samtidig er vi ydmyge over for opgaven. Vi ved, at der er store forventninger til os. Det har vi også til os selv,” siger han. 

Bliv lastbilkursist på TEC og vær en del af den grønne udvikling inden for transportbranchen

Med dygtige, dedikerede undervisere og den nyeste teknologi får du undervisning i topklasse, der klæder dig godt på til livet på vejene. Meld dig til her eller læs meget mere om TECs spændende transportkurser og efteruddannelsesmuligheder. 

Find kurser og tilmeld dig her

Ring eller skriv til os

Kontakt en af vores dygtige konsulenter for at høre meget mere om simulatorerne og alle vores transportkurser
Placeholder billede
Kim Wichmann
Lundin
Uddannelseskonsulent
EMAIL
TELEFON +45 2545 3317
Placeholder billede
Thomas
Lundgren
Uddannelseskonsulent
EMAIL
TELEFON 2545 3206
Placeholder billede
Flemming
Falkedal
Uddannelseskonsulent
EMAIL
TELEFON +45 4079 3686
Placeholder billede
Nanna Lee
Marstrand
Uddannelseskonsulent
EMAIL
TELEFON +45 2545 3487

SCAN QR KODEN FOR AT FÅ LINK TIL DENNE SIDE