Disponentuddannelsen
Drømmer du om at styre transportopgaver og lagerlogistik? Disponentuddannelsen er toppen af transportområdets erhvervsuddannelser og varer mellem 1 og 1½ år. Med uddannelsen får du kompetencerne til at håndtere styring og disponering af både transportopgaver, lagre og terminaler.
KOPIERET
Om uddannelsen
Disponentuddannelsen er det højeste niveau inden for flere af transportområdets erhvervsuddannelser og varer mellem 1 og 1½ år. Uddannelsen giver dig kompetencer til at arbejde med styring og disponering af transportopgaver, lagre og terminaler. Du kan vælge mellem tre forskellige uddannelsesretninger.Med en uddannelse som kørselsdisponent inden for vejgods lærer du at styre en virksomheds transportopgaver, herunder disponering af materiel og mandskab. Du får indsigt i ledelsesteorier og arbejder med dem i praksis.
Du opdaterer din viden om lovgivning, transportregler samt regler for arbejdsmarkedet og overenskomster. Derudover får du ny viden om IT-redskaber, økonomistyringsværktøjer, kvalitetsstyring og trafiksikkerhedsledelse. Du forbedrer også dine færdigheder i fremmedsprog og transportberegninger.
Uddannelsen som kørselsdisponent inden for personbefordring giver de samme kompetencer som vejgodstransportområdet. Der lægges i denne uddannelsesretning mere vægt på kvalitetssikring og mindre disponering.
Uddannelsen som lager- og terminaldisponent giver dig kompetence til at styre arbejdsopgaver på lagre og terminaler. Her er der fokus på IT-systemer og kvalitetssikring, mens transportregler og disponering spiller en mindre rolle.
Du får indsigt i ledelsesteorier og arbejder med dem i praksis. Du opdaterer din viden om lovgivning samt regler for arbejdsmarkedet og overenskomster.
Derudover lærer du om nye IT-redskaber, ledelses- og økonomistyringsværktøjer og kvalitetsstyring. Din viden inden for fremmedsprog og transportberegninger bliver også løftet.
Spørgsmål og svar
Vi har samlet nogle af de mest almindelige spørgsmål og svar her.For at starte på disponentuddannelsen kræver det, at du har et svendebrev inden for enten vejgodsområdet (fx godschauffør), busområdet eller lagerområdet. Herudover kræver det, at du har en godkendt EUV-plan eller en uddannelsesaftale med en virksomhed, der er godkendt af Transporterhvervets Uddannelser (TUR) til disponentuddannelsen.
Erfarne medarbejder
Alle, der har et af de nævnte svendebreve, har mulighed for at starte på disponentuddannelsen. De, der starter på uddannelsen, er ofte erfarne medarbejdere, der har arbejdet i branchen i nogle år og ønsker nye udfordringer. Medarbejdere, som har ressourcerne, men af fysiske årsager skal skifte til et kontorjob, vælger ofte også at tage uddannelsen.
Unge med lederønsker
Det er også muligt at tage disponentuddannelsen direkte efter, at du har afsluttet din ungdomsuddannelse med svendebrev. Her er det ofte unge lærlinge, som ønsker at blive udfordret og opnå nogle kompetencer, der tager uddannelsen. Det er eksempelvis unge, der gerne vil være tillidsrepræsentant og/eller varetage en lederfunktion.
Adgangsgivende uddannelse
Har du færdiggjort en gymnasial uddannelse og ønsker at læse en videregående uddannelse, så kan du med fordel tage en transportuddannelse med disponenttrin som et springbræt til uddannelse. Med en erhvervsuddannelse har du nemlig mulighed for at søge optagelse på en række videregående uddannelser.
Realkompetencevurdering (RKV)
Ønsker du at tage en disponentuddannelse, men har ikke erfaring med disponering og/eller svendebrev inden for vejgodsområdet, busområdet eller lagerområdet, så er det stadig muligt at tage uddannelsen. I dette tilfælde skal du have lavet en realkompetencevurdering (RKV). Her vil du blive godskrevet for de kompetencer, du allerede har, og dermed skal du kun gennemgå de fag, du mangler, for at blive faglært. Den forudgående uddannelse afkortes i forhold til den godskrivning, du får.
Uddannelsen er gratis. Du får løn efter gældende overenskomst under hele uddannelsen – også når du er på skole. Herudover får din virksomhed en stor del af din løn refunderet fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB), når du er på skoleophold.
I mange regioner er der mulighed for at få tilskud til voksenlærlinge, som dækker en del af lønnen i læretiden.
Disponentuddannelsen giver adgang til den korte, videregående uddannelse som logistikøkonom og efterfølgende bacheloruddannelse. Det kan dog være nødvendigt at hæve sit niveau i engelsk og matematik for at gennemføre uddannelsen til logistikøkonom.
Uddannelsen giver endvidere adgang til akademiuddannelsen i International transport & logistik.