Smed

image description To the next section

Vil du vide alt om metal og kan du bruge både hænder og hoved?

Vælg smedeuddannelsen, hvis du har lyst til at arbejde med metal og plastik. Som smed arbejder du med forarbejdning af forskellige typer af metal. Du kan fx være med til at fremstille porte, broer og rørkonstruktioner. Du kan arbejde på forskellige værksteder eller starte egen virksomhed. 

Praktikmuligheder

Du skal som udgangspunkt selv finde en praktikplads, men du kan få hjælp til praktikpladssøgning på skolen. Hvis du ikke kan finde praktikplads, har du mulighed for at tage dit praktikforløb i TECs praktikcenterLæs om dine praktikmuligheder her

Varighed og videreuddannelse

Uddannelsen varer fra 2 til 4 år, og du kan fx videreuddanne dig til energiteknolog eller produktionsteknolog. Hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du først på grundforløb 1, der varer 20 uger (6 mdr.).

Grundforløb 1 eller 2?

Kommer du fra 9. eller 10. klasse, skal du enten vælge fagretningen Building & Construction på Grundforløb 1. Du kan læse mere om fagretningen her

To the next section

Adgangskrav

Generelt gælder det, at du skal have mindst 02 i dansk og matematik. Derudover er der adgangskrav, som afhænger af din alder, og hvornår du blev færdig med folkeskolen.

Læs mere om adgangskrav her

 

 

Opbygning af uddannelsen

Hvordan er en erhvervsuddannelse bygget op, hvor lang tid tager grundforløbet? Skal du starte på Grundforløb 1 eller 2, og hvornår er det nu, man skal i praktik?

Læs mere om opbygning her

 

 

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan søger jeg ind på en erhvervsuddannelse? Kan jeg komme til udlandet? Får jeg løn under min uddannelse? Skal jeg starte på Grundforløb 1 eller 2?

Få svar på dine spørgsmål her

To the next section
desc

Uddannelsen kan også tages som EUX, hvor du både får svendebrev og studenterhue

Læs mere om EUX

To the next section

Fag og specialer

På uddannelsen får du en grundlæggende viden om forarbejdning af metal. Du lærer at vælge metal og arbejdsteknik ved forskellige opgaver og at arbejde med computerstyrede systemer. Du få også indblik i robotteknologi.

Du kan vælge mellem følgende trin og specialer:

 • Klejnsmed
 • Smed - bearbejdning
 • Rustfast smed
 • Energiteknik
 • Maritim smed
 • Svejser

Klejnsmed
Som klejnsmed lærer du at fremstille forskellige ting af metalplader. Det kan fx være brandtrapper, stiger, porte og pengeskabe. Du kan også være med til at lave broer, vindmølletårne og rørkonstruktioner.

Smed – bearbejdning
Bearbejdningssmeden du at lave enkle bearbejdningsopgaver. Du kommer eksempelvis til at skære, bukke og klippe samt at lave enklere svejseopgaver.

Smed – rustfast
Som rustfast smed bliver du undervist i at svejse, bukke, klippe, bore, skære og efterbehandle rustfri materialer til brug ved rustfri beholdere eller rørsystemer.

Svejser
En svejser lærer at arbejde med mere avancerede svejsninger og får i løbet af uddannelsen et svejsercertifikat. På uddannelsen arbejder du med at tilskære og sammenføje alle former for metaldele.

Energiteknik
Som energitekniker lærer du at arbejde med alle former for rør og anlæg, fx til drikkevand, central- og fjernvarme, solfangere og jordvarmeanlæg. Du lærer at lave rørsystemer og bukke rør, skære gevind og svejse sammen.

Du kan læse mere om de formelle krav til uddannelsen (undervisning, opbygning, prøver og eksamen) i den lokale uddannelsesplan.

To the next section

Forudsætninger

Om dig

Det er vigtigt, at du:

 • Har lyst til at arbejde med metal, på værksted og hos kunder
 • Har god fysik
 • Er klar på at arbejde i hårde arbejdsstillinger, der kan belaste din krop
 • Er praktisk og har lyst til at bruge dine hænder
 • Har sans for formgivning og rumlig forståelse
 • Kan læse og forstå arbejdstegninger og instruktioner
 • Er god til matematik
To the next section

Her kan du tage uddannelsen

To the next section
Accepter cookies

Vi bruger cookies til at analysere, hvordan sitet bliver brugt. Læs vores privatlivspolitik