Smed

Hvad laver en smed?
Som smed arbejder du med forskellige typer af metal. Du kan fx være med til at forme og konstruere porte, broer og rørkonstruktioner, og du kan arbejde i forskellige værksteder eller starte egen virksomhed. På smedeuddannelsen lærer du at vælge metal og arbejdsteknik til forskellige opgaver, at arbejde med computerstyrede systemer og robotteknologi. Du kan fx blive: Klejnsmed, rustfast smed, maritim smed eller svejser.
Varighed
Uddannelsen varer fra 2 til 4 år. Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du dog først på Grundforløb 1, der varer 20 uger (6 mdr.). Læs mere om Grundforløb 1: Building & Construction her
Praktikmuligheder
Vi tilbyder lærepladsgaranti på smedeuddannelsen. Uddannelsen er en af vores fordelsuddannelser, dvs. en uddannelse med særligt gode muligheder for praktikplads og høj jobsikkerhed.
Videreuddannelse
Du kan fx videreuddanne dig til energiteknolog eller produktionsteknolog. Mange vælger også at blive selvstændige.

Kom til besøgsdag på erhvervsuddannelserne, EUX og 10. klasse
Adgangskrav
Generelt gælder det, at du skal have mindst 02 i dansk og matematik. Derudover er der adgangskrav, som afhænger af din alder, og hvornår du blev færdig med folkskolen.
Opbygning af uddannelsen
Hvordan er en erhvervsuddannelse bygget op, hvor lang tid tager grundforløbet? Skal du starte på Grundforløb 1 eller 2, og hvornår er det nu, man skal i praktik?
Fagretninger på Grundforløb 1
Hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du vælge en fagretning. Din fagretning toner dit grundforløb og forbereder dig på Grundforløb 2.
Vidste du, at ...
... man som smed kan skabe alt lige fra en bro, til de vigtigste rørsystemer til medicinalindustrien og smukke kunstværker? Smedefaget er et gammelt håndværk, som ofte bliver overset, når nutidens unge skal vælge uddannelse. Det hænger muligvis sammen med forældede forestillinger om, at arbejdet er kendetegnet ved fysisk arbejde ved en ambolt. Men virkeligheden ser helt anderledes ud, med moderne teknologi, design og en kobling til robotter. Oven i hatten kommer en arbejdsløshed på kun 2%.
Tilmeldingsfrist 31. maj
Der er tilmeldingsfrist på smedeuddannelsen den 31. maj

Uddannelsen kan også tages som EUX, hvor du både får svendebrev og studenterhue
Hvad kan jeg blive?
På smedeuddannelsen kan du vælge mellem følgende trin og specialer:
- Klejnsmed
- Smed - bearbejdning
- Rustfast smed
- Energitekniker
- Maritim smed
- Svejser
Klejnsmed
Som klejnsmed lærer du at fremstille forskellige ting af metalplader. Det kan fx være brandtrapper, stiger, porte og pengeskabe. Du kan også være med til at lave broer, vindmølletårne og rørkonstruktioner.
Smed – bearbejdning
Bearbejdningssmeden du at lave enkle bearbejdningsopgaver. Du kommer eksempelvis til at skære, bukke og klippe samt at lave enklere svejseopgaver.
Smed – rustfast
Som rustfast smed bliver du undervist i at svejse, bukke, klippe, bore, skære og efterbehandle rustfri materialer til brug ved rustfri beholdere eller rørsystemer.
Svejser
En svejser lærer at arbejde med mere avancerede svejsninger og får i løbet af uddannelsen et svejsercertifikat. På uddannelsen arbejder du med at tilskære og sammenføje alle former for metaldele.
Energiteknik
Som energitekniker lærer du at arbejde med alle former for rør og anlæg, fx til drikkevand, central- og fjernvarme, solfangere og jordvarmeanlæg. Du lærer at lave rørsystemer og bukke rør, skære gevind og svejse sammen.
Du kan læse mere om de formelle krav til uddannelsen (undervisning, opbygning, prøver og eksamen) i den lokale uddannelsesplan.
Om dig
Det er vigtigt, at du:
- Har lyst til at arbejde med metal, på værksted og hos kunder
- Har god fysik
- Er klar på at arbejde i hårde arbejdsstillinger, der kan belaste din krop
- Er praktisk og har lyst til at bruge dine hænder
- Har sans for formgivning og rumlig forståelse
- Kan læse og forstå arbejdstegninger og instruktioner
- Er god til matematik