Lastvognsmekaniker

image description To the next section

Har du lyst til at reparere og vedligeholde lastvogne?

Er du fascineret af lastbiler, og kan du se dig selv arbejde med reparation og vedligeholdelse af dieselmotorer, mekaniske dele samt elektroniske systemer, så er lastvognsmekaniker måske noget for dig.

Du arbejder primært med lastvogne, som har en totalvægt over 3.500 kg. Du efterser store dieselmotorer, justerer styretøj, reparerer gearkasser, bremser, påhængskoblinger mm. Det er dit job at vurdere reparationsmulighederne og vejlede om den mest økonomiske reparation ud fra kundens ønsker og forventninger. 

Praktikmuligheder

Du skal som udgangspunkt selv finde en praktikplads, men du kan få hjælp til praktikpladssøgning på skolen. Hvis du ikke kan finde praktikplads, har du mulighed for at tage dit praktikforløb i TECs praktikcenterLæs om dine praktikmuligheder her

Varighed og videreuddannelse

Uddannelsen varer fra 2 år til 4 år, og du kan bl.a. videreuddanne dig til produktionsteknolog. Hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du først på grundforløb 1, der varer 20 uger (6 mdr.).

Grundforløb 1 eller 2?

Kommer du fra 9. eller 10. klasse, skal du vælge fagretningen Transport & Mechanics på Grundforløb 1. Du kan læse mere om fagretningen her

To the next section

Adgangskrav

Generelt gælder det, at du skal have mindst 02 i dansk og matematik. Derudover er der adgangskrav, som afhænger af din alder, og hvornår du blev færdig med folkeskolen.

Læs mere om adgangskrav her

 

 

Opbygning af uddannelsen

Hvordan er en erhvervsuddannelse bygget op, hvor lang tid tager grundforløbet? Skal du starte på Grundforløb 1 eller 2, og hvornår er det nu, man skal i praktik?

Læs mere om opbygning her

 

 

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan søger jeg ind på en erhvervsuddannelse? Kan jeg komme til udlandet? Får jeg løn under min uddannelse? Skal jeg starte på Grundforløb 1 eller 2?

Få svar på dine spørgsmål her

To the next section

Fag og specialer

På uddannelsen får du en grundlæggende viden om fejlfinding, og du lærer også at reparere og udskifte defekte og slidte dele på alle typer lastbiler.

Du bliver fx undervist i styretøj, bremser, elektriske systemer mm., og du vil også have fag som førstehjælp, arbejdsmiljø, engelsk og naturfag.

Du kan vælge mellem følgende trin og specialer:

 • Lastvognsmontør
 • Lastvognsmekaniker

Lastvognsmontør
Som lastvognsmontør tilrettelægger og gennemfører du arbejde i forbindelse med eftersyn og simpel fejlfinding på dieselmotorer.

Lastvognsmekaniker
Som lastvognsmekaniker arbejder du med eftersyn og reparation, men også med forskellige former for automatik og elektronik. Det er dig, der justerer alle typer af fejl på lastbilen, herunder klimaanlæg, musikanlæg, indsugnings- og udstødningssystemer, tilkoblingssystemer mm.

Du kan læse mere om de formelle krav til uddannelsen (undervisning, opbygning, prøver og eksamen) i den lokale uddannelsesplan.

To the next section
desc

Uddannelsen kan også tages som EUX, hvor du både får svendebrev og studenterhue

Læs mere om EUX

To the next section

Forudsætninger

Om dig

Det er vigtigt, at du:

 • har lyst til at arbejde med it, teknik og mekanik
 • er praktisk anlagt og har lyst til at bruge dine hænder
 • har god fysik
 • kan arbejde omhyggeligt og præcist
 • kan arbejde selvstændigt
 • er god til at planlægge opgaver
 • er serviceminded og god til at tale med kunder
 • kan udarbejde dokumentation i forbindelse med dit arbejde
 • har interesse for miljøet
 • har lyst til løbende at dygtiggøre dig og udbygge din specialviden
To the next section

Her kan du tage uddannelsen

To the next section
Accepter cookies

Vi bruger cookies til at analysere, hvordan sitet bliver brugt. Læs vores privatlivspolitik