Finmekaniker

image description To the next section

Har du fingersnilde?

Vælg finmekanikeruddannelsen, hvis du kunne tænke dig at arbejde med fremstilling og reparation af mekaniske smådele som findes i låse, maskiner eller våben.

Du kommer til at gøre brug af teknikker som fx boring, fræsning og lodning, da det er dit job at sætte de små dele sammen og samtidig sikre, at de placeres helt rigtigt.

Praktikmuligheder

Du skal som udgangspunkt selv finde en praktikplads, men du kan få hjælp til praktikpladssøgning på skolen. Hvis du ikke kan finde praktikplads, har du på finmekanikeruddannelsen mulighed for at tage dit praktikforløb i TECs praktikcenterLæs om dine praktikmuligheder her

Varighed og videreuddannelse

Uddannelsen varer fra 1 år og 6 mdr. til 4 år, og du kan bl.a. videreuddanne dig til produktionsteknolog. Hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du først på grundforløb 1, der varer 20 uger (6 mdr.).

Grundforløb 1 eller 2?

Kommer du fra 9. eller 10. klasse, og vil du gerne være finmekaniker, så skal du vælge fagretningen Building & Construction på Grundforløb 1. Du kan læse mere om fagretningerne her

To the next section

Adgangskrav

Generelt gælder det, at du skal have mindst 02 i dansk og matematik. Derudover er der adgangskrav, som afhænger af din alder, og hvornår du blev færdig med folkeskolen.

Læs mere om adgangskrav her

 

 

Opbygning af uddannelsen

Hvordan er en erhvervsuddannelse bygget op, hvor lang tid tager grundforløbet? Skal du starte på Grundforløb 1 eller 2, og hvornår er det nu, man skal i praktik?

Læs mere om opbygning her

 

 

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan søger jeg ind på en erhvervsuddannelse? Kan jeg komme til udlandet? Får jeg løn under min uddannelse? Skal jeg starte på Grundforløb 1 eller 2?

Få svar på dine spørgsmål her

To the next section

Fag og specialer

På uddannelsen får du en grundlæggende viden om fremstilling og reparation af finmekanik. Du lærer også at konstruere og læse tekniske tegninger til fremstilling af forskellige små dele, som findes i kopimaskiner, måleapparater, fotoudstyr mm.

Du bliver fx undervist i finmekanisk bearbejdningsteknik, produktudvikling, finmekanisk måle- og kontrolteknik, og du vil også have fag som engelsk, dansk og dokumentation.

Du kan vælge mellem følgende trin og specialer:

 • Finmekanikassistent
 • Finmekaniker
 • Låsesmed
 • Våbenmekaniker

Finmekanikerassistent
Som finmekanikerassistent laver du bl.a. enkle finmekaniske og låsetekniske dele på computerstyrede maskiner.

Finmekaniker
Som finmekaniker arbejder du med små mekaniske og elektriske dele til fx telefoner, vægte, fotoapparater, tandlægeudstyr og instrumenter til laboratorier. Til fremstilling af delene arbejder du med avancerede værktøjsmaskiner.

Låsesmed
Med speciale som låsesmed fremstiller, monterer og vedligeholder du almindelige og mere komplicerede låse og sikringssystemer.

Våbenmekaniker
Vælger du speciale som våbenmekaniker, arbejder du med vedligeholdelse og reparation af våben, typisk i forbindelse med sports- og jagtforretninger.

Du kan læse mere om de formelle krav til uddannelsen (undervisning, opbygning, prøver og eksamen) i den lokale uddannelsesplan.

To the next section

Forudsætninger

Om dig

Det er vigtigt, at du:

 • er god til at bruge dine hænder
 • har god finmotorik
 • kan arbejde omhyggeligt og præcist
 • har rumlig forståelse og sans for formgivning
 • er god til at planlægge opgaver
 • kan samarbejde med andre
 • er serviceminded og kan tale med kunder (gælder særligt låsesmed)
 • har ren straffeattest (gælder låsesmed og våbenmekaniker)
To the next section

Her kan du tage uddannelsen

To the next section
Accepter cookies

Vi bruger cookies til at analysere, hvordan sitet bliver brugt. Læs vores privatlivspolitik