Finmekaniker

image description To the next section

Hvad laver en finmekaniker?

Som finmekaniker fremstiller og reparerer du mekaniske smådele i låse, maskiner og våben. Du arbejder med boring, drejning, fræsning og lodning, og det er dit job at sætte de små dele sammen  og samtidig sikre, at de bliver placeret rigtigt. På finmekanikeruddannelsen får du grundlæggende viden om fremstilling og reparation af finmekanik. Du lærer også at konstruere og læse tekniske tegninger til fremstilling af forskellige små dele, som findes i kopimaskiner, måleapparater, fotoudstyr mm. Du bliver fx undervist i finmekanisk bearbejdningsteknik, produktudvikling, finmekanisk måle- og kontrolteknik, og du vil også have fag som dansk, engelsk, matematik og fysik.

 

Prakik

Når du vælger finmekanikeruddannelsen, skal du i praktik/i lære i en virksomhed. Du skal som udgangspunkt selv finde en praktikplads, men du kan få hjælp til praktikpladssøgning på skolen. Hvis du ikke kan finde praktikplads, har du på finmekanikeruddannelsen mulighed for at tage dit praktikforløb i TECs praktikcenter. Læs om dine praktikmuligheder her

 

Varighed af finmekanikeruddannelsen

Uddannelsen varer fra 1 år og 6 mdr. til 4 år.  Hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du først på Grundforløb 1, der varer 20 uger (6 mdr.). Læs mere om Grundforløb 1: Building & construiction her

 

Videreuddannelse

Du kan bl.a. videreuddanne dig til produktionsteknolog.

To the next section
desc

Kom til besøgsdag på erhvervsuddannelserne, EUX og 10. klasse

Se mere her

To the next section

Adgangskrav til erhvervsuddannelserne på TEC

Adgangskrav

Generelt gælder det, at du skal have mindst 02 i dansk og matematik. Derudover er der adgangskrav, som afhænger af din alder, og hvornår du blev færdig med folkskolen.

Læs mere om adgangskrav her

 

 

test

Opbygning af uddannelsen

Hvordan er en erhvervsuddannelse bygget op, hvor lang tid tager grundforløbet? Skal du starte på Grundforløb 1 eller 2, og hvornår er det nu, man skal i praktik?

Læs mere om opbygning her

 

 

Fagretninger på Grundforløb 1 på TEC

Fagretninger på Grundforløb 1

Hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du vælge en fagretning. Din fagretning toner dit grundforløb og forbereder dig på Grundforløb 2.

Læs om vores fagretninger her

To the next section

Hvad kan jeg blive?

Du kan vælge mellem følgende trin og specialer:

 • Finmekanikassistent
 • Finmekaniker
 • Låsesmed
 • Våbenmekaniker

Finmekanikerassistent
Som finmekanikerassistent laver du bl.a. enkle finmekaniske og låsetekniske dele på computerstyrede maskiner.

Finmekaniker
Som finmekaniker arbejder du med små mekaniske og elektriske dele til fx telefoner, vægte, fotoapparater, tandlægeudstyr og instrumenter til laboratorier. Til fremstilling af delene arbejder du med avancerede værktøjsmaskiner.

Låsesmed
Med speciale som låsesmed fremstiller, monterer og vedligeholder du almindelige og mere komplicerede låse og sikringssystemer.

Våbenmekaniker
Vælger du speciale som våbenmekaniker, arbejder du med vedligeholdelse og reparation af våben, typisk i forbindelse med sports- og jagtforretninger.


Du kan læse mere om de formelle krav til uddannelsen (undervisning, opbygning, prøver og eksamen) i den lokale uddannelsesplan

To the next section

Om dig

Det er vigtigt, at du:

 • er god til at bruge dine hænder
 • har god finmotorik
 • kan arbejde omhyggeligt og præcist
 • har rumlig forståelse og sans for formgivning
 • er god til at planlægge opgaver
 • kan samarbejde med andre
 • er serviceminded og kan tale med kunder (gælder særligt låsesmed)
 • har ren straffeattest (gælder låsesmed og våbenmekaniker)
To the next section

Her kan du tage uddannelsen

To the next section
OK

Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse, vurdere hvordan indhold på sitet bruges og til at målrette vores markedsføring. Ved at klikke videre på sitet accepterer du websitets brug af cookies. Vis detaljer