Cykel- og motorcykelmekaniker

image description To the next section

På to hjul – vil du samle, reparere og vedligeholde?

Brænder du for at få olie på fingrene, og kan du se dig selv arbejde med reparation af tohjulede transportmidler, så er cykel- og motorcykelmekanikeruddannelsen måske noget for dig.

Som mekaniker er det dig, der skifter eller reparerer delene på cykler, knallerter eller motorcykler og du sikrer samtidig, at funktionaliteten er i orden.

Praktikmuligheder

Du skal som udgangspunkt selv finde en praktikplads, men du kan få hjælp til praktikpladssøgning på skolen. Hvis du ikke kan finde praktikplads, har du mulighed for at tage dit praktikforløb i TECs praktikcenterLæs om dine praktikmuligheder her

Varighed og videreuddannelse

Uddannelsen varer fra 1 år og 6 mdr. til 4 år og du kan bl.a. videreuddanne dig til produktionsteknolog. Hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du først på grundforløb 1, der varer 20 uger (6 mdr.).

Grundforløb 1 eller 2?

Kommer du fra 9. eller 10. klasse, og vil du gerne være chauffør, så skal du vælge fagretningen Transport & Mechanics på Grundforløb 1.
Du kan læse mere om fagretningerne her

To the next section

Adgangskrav

Generelt gælder det, at du skal have mindst 02 i dansk og matematik. Derudover er der adgangskrav, som afhænger af din alder, og hvornår du blev færdig med folkeskolen.

Læs mere om adgangskrav her

 

 

Opbygning af uddannelsen

Hvordan er en erhvervsuddannelse bygget op, hvor lang tid tager grundforløbet? Skal du starte på Grundforløb 1 eller 2, og hvornår er det nu, man skal i praktik?

Læs mere om opbygning her

 

 

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan søger jeg ind på en erhvervsuddannelse? Kan jeg komme til udlandet? Får jeg løn under min uddannelse? Skal jeg starte på Grundforløb 1 eller 2?

Få svar på dine spørgsmål her

To the next section

Fag og specialer

På uddannelsen får du en grundlæggende viden om, hvordan de mekaniske dele på cykler, knallerter og motorcykler fungerer. Du lærer at bruge det relevante værktøj og maskineri samt at finde frem til slidte og defekte dele, som så skiftes. Du har også fag som salg, service, kundebetjening og erhvervsforståelse.

Du kan vælge mellem følgende trin og specialer:

  • Cykelmontør
  • Cykelmekaniker
  • Knallertmekaniker
  • Motorcykelmekaniker

Cykelmontør
Som Cykelmontør foretager du reparationer og udskiftning af de mest almindelige fejl og sliddele på cykler. Du står desuden for klargøring af cykler.

Cykelmekaniker
Vælger du at blive cykelmekaniker, udfører du både simple og avancerede reparationer på gængse og specielle cykler, herunder el-cykler. Du opbygger hjul og har indblik i forskellige steltyper og geometri.

Knallertmekaniker
Som knallertmekaniker står du for klargøring og servicering. Du udfører opgaver som skift af tændrør, olie og filtre samt smøring og justering af de forskellige dele.

Motorcykelmekaniker
Vælger du motorcykelmekaniker, er hjulopbygning, motor- og gearkassereparationer samt fejlfinding på el-systemer nogle af de mange opgaver, du lærer at varetage.

Du kan læse mere om de formelle krav til uddannelsen (undervisning, opbygning, prøver og eksamen) i den lokale uddannelsesplan.

To the next section

Forudsætninger

Om dig

Det er vigtigt, at du:

  • har lyst til at arbejde med teknik og mekanik
  • har fokus på kvalitet og detaljer
  • har logisk sans
  • er serviceminded og god til at tale med kunder
To the next section
To the next section
Accepter cookies

Vi bruger cookies til at analysere, hvordan sitet bliver brugt. Læs vores privatlivspolitik